Сенатът на САЩ одобри законопроект, който ще даде възможност на Държавния департамент да уреди оставащите искове срещу Либия на жертвите от атентатите срещу самолета на "Панам" над Локърби през 1988 г. и в дискотеката"Ла бел" в Западен Берлин през 1986 г. Сенатът одобри текста единодушно. Очаква се Камарата на представителите да го гласува до края на седмицата, предаде Асошиейтед прес.

С новия законопроект се създава фонд за обезщетяване на жертвите или на техни роднини, а на Либия се дава имунитет срещу съдебни искове, свързани с тероризъм, веднага след като държавният секретар на САЩ установи, че всички обезщетения са изплатени. Законът ще даде нов тласък на усилията на правителството на Буш за пълно нормализиране на отношенията между Вашингтон и Триполи, посочва АП. Конгресът е блокирал пряката помощ за Либия, строежа на ново посолство на САЩ в Триполи и утвърждаването на първия посланик на Вашингтон там, докато бъдат компенсирани изцяло жертвите от атентатите.

Досега Либия е обезщетила 268 семейства с по 8 милиона долара заради атентата над Локърби и им дължи по още 2 милиона. Според постигнатото с нея предварително споразумение либийското правителство ще изплати 536 милиона долара за взривяването на американския самолет над шотландското село Локърби и 283 милиона долара като компенсации за загиналите и пострадалите в дискотеката "Ла бел" в Западен Берлин.