Висши здравни служители на САЩ смятат, че ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech може да бъде разрешена за деца на възраст 5-11 години до края на октомври, заявиха два източника, запознати със ситуацията, съобщи Ройтерс.

Графикът се основава на очакванията, че Pfizer, разработил ваксината с германската компания ВioNTech, ще има достатъчно данни от клинични изпитвания, за да търси разрешение за спешна употреба (EUA) за тази възрастова група от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) до края от този месец, казаха източниците.

Moderna разработва еднодозова ваксина

Те очакват FDA да вземе решение дали ваксината е безопасна и ефективна при по-малки деца в рамките на три седмици след представянето на искането за разрешение.

Решението дали да се разреши ваксина за по -малки деца се очаква с нетърпение от милиони американци, особено родители, чиито деца са започнали училище през последните седмици на фона на вълна от инфекции, предизвикани от варианта Делта.


Най-известният американски експерт по инфекциозни болести д -р Антъни Фаучи очертал графика по време на онлайн среща в кметството, на която присъстваха хиляди служители в Националните здравни институти (NIH) в петък, според един от източниците. Втори източник, запознат със ситуацията, каза, че се очаква FDA да одобри подобен график за Pfizer.
БГНЕС