Разсекретени документи, представени в рамките на проекта "Национален архив на службите за сигурност", разкриват как Америка е смятала да разположи ядрени бойни глави в Исландия, съобщава Popular Science.

Според секретни телеграми на Държавния департамент, Исландия е била много притеснена от действията на американските военни. Страната постоянно е искала от ръководството на САЩ гаранции, че на нейна територия няма да има ядрени оръжия. В Държавния департамент обаче смятали, че безусловни гаранции за това биха били в полза на Съветския съюз.

Междувременно (през 50-те години) Пентагонът продължил да разработва планове за разполагане на ядрени бойни глави в Исландия. След като исландските власти разбрали за това, те заплашили САЩ с незабавно напускане на НАТО. Едва този ултиматум принудил американските военни и дипломати да признаят, че съхраняването на ядрени оръжия в Исландия има повече минуси, отколкото плюсове.

За подобен проект, разработен от военноморските сили на САЩ, по-рано съобщиха исландски историци. В края на 50-те години, в близост до крайбрежното летище Кефлавик е построено специално съоръжение, където, при широкомащабен конфликт да се разположат ядрени бомби.



Източник: БГНЕС