Американски военен говорител каза, че американски въздушен удар, нанесен в Йемен, е бил насочен срещу член на Ал Кайда, обвиняван в участие в атентата срещу американския ескадрен миненосец "Коул", в който загинаха 17 души пред 2000 г., предадоха световните агенции.

Вашингтон обяви награда за залавянето на лидер на Ал Кайда
 
Ударът е бил нанесен на 1 януари, каза капитанът от американските военноморски сили Уилям Ърбан в централата на американското Централно командване. Ударът е бил насочен срещу Джамал ал Бадауи и сега американските сили се опитват да установят дали той е загинал.
 
Ал Бадауи беше издирван в САЩ заради ролята му в атентата от 12 октомври 2000 г. в йеменското пристанище Аден срещу военния кораб "Коул". През 2003 г. в САЩ бяха повдигнати задочно 50 обвинения на Ал Бадауи за свързани с тероризма деяния, в това число убийството на американски граждани и на американски военнослужещи. При нападението от 2000 г. бяха ранени и 40 души.

Неизвестни убиха „духовния баща“ на талибаните
 
Ал Бадауи беше арестуван на два пъти в Йемен след атентата, но успя да избяга. Беше осъден на смърт от йеменските власти заради нападението в Аден. През 2007 г. той се предаде доброволно на властите на Йемен и беше пуснат после на свобода в замяна на ангажимента да не участва повече в дейностите на Ал Кайда, припомня ТАСС.

 
В САЩ за информация, която щеше да доведе до ареста му, се предлагаше награда от 5 милиона долара, допълва агенцията.
БТА