Френският президент Никола Саркози ще приеме днес сутринта в Париж еврокомисаря за външните отношения Бенита Фереро-Валднер, за да обсъдят най-вече положението на българските медици, задържани в Либия. Това обяви късно снощи говорителят на Елисейския дворец Давид Мартинон, цитиран от Франс прес.

На срещата ще бъдат засегнати всички важни международни въпроси, за които ЕС е възприело общ подход. Косово, Близкият изток и иранската ядрена програма също ще бъдат обсъдени, посочва Давид Мартинон в комюнике.

"Неотдавнашното положителното развитие на ситуацията с българските медици, задържани в Либия също ще бъде тема на разговорите, защото става дума за случай, по който Европейският съюз е много силно ангажиран от самото начало и по който президентът на Републиката положи много усилия след избирането си на поста", добави Мартинон.

По-рано вчера говорителката на Фереро-Валднер обяви, че тя ще се срещне днес в Париж с френския външен министър Бернар Кушнер, за да разговарят за Либия преди пътуването на Саркози до Триполи. 

В течение сме на планираното посещение на френския президент в Либия, каза Кристиане Хохман. Разговорите с Кушнер ще се отнасят главно до случая с българските медици в Либия, уточни говорителката.

Никаква дата още не е потвърдена за това пътуване, отбелязва Франс прес.

Либийски официален източник посочи вчера, че Саркози е очакван в Триполи на 24 юли.