Отлагането на решението за независимост на Косово не устройва Русия, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в Техеран в коментар пред ИТАР-ТАСС за новия план за статута на провинцията, разработен от САЩ и ЕС.

"Въпросът не е в това да бъде одобрен планът Ахтисаари, в във воденето на преговори", подчертал Лавров. "Ние ще приемем процес на преговори, който устройва и двете страни".

Новият проект на резолюция за Косово предвижда независимост на провинцията да бъде дадена след 4 месеца. Това време ще бъде предоставено на Сърбия и на Косово за допълнителни преговори. Ако след 120 дни не бъде постигнато съгласие между двете страни по статута на провинцията, според проекта на резолюцията в сила автоматично ще влезе в сила планът на специалния пратеник на генералния секретар на ООН Марти Ахтисаари. Този план предвижда на Косово да бъде дадена независимост.

Безсмислено е да се занимаваме с обсъждането на второстепенни въпроси, свързани с Косово, ако няма разбиране по принципните проблеми, заяви пред журналисти в Ню Йорк и постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин.