Кандидатът на десницата Реувен Ривлин бе избран за президент на Израел, съобщиха световните агенции. Бившият председател на Кнесета (120-членния еднокамарен парламент) победи на втория тур на гласуването в законодателния орган центристкия си опонент, дългогодишния депутат Меир Шитрит. Новият президент бе избран с 63 гласа срещу 53 за неговия съперник. В урната бяха пуснати и три празни бюлетини. На първия тур 74-годишният Ривлин получи най-много гласове - 44, следван от Шитрит, който имаше 31. Останалите трима кандидати получиха по-малко и отпаднаха от балотажа.

Социологически проучвания показаха, че бившият председател на парламента е предпочитаният и от обществото претендент. Кандидатурата на Ривлин обаче се натъкна на съпротива от страна на премиера Бенямин Нетаняху, тъй като двамата са опоненти в дясната партия Ликуд, най-голямата формация в управляващата коалиция. Нетаняху обаче не успя да блокира кандидатурата на Ривлин и той стана 10-ият президент в историята на Израел. Шитрит бе кандидат на друга партия от управляващата коалиция, левоцентристката Хатенуа.

Президентът на Израел има право само на един 7-годишен мандат и има предимно представителни функции.

Реувен Ривлин обаче е в трудно положение - той става държавен глава след 90-годишния Шимон Перес, лауреат на Нобелова награда за мир, който възвърна международния престиж на страната си, накърнен, след като неговият предшественик Моше Кацав бе осъден през 2010 г. на 7 години затвор за изнасилване. Освен това политическите възгледи на Ривлин може да се окажат негов пасив, отбелязва АП. Ривлин е еврейски националист, който е против изтеглянето от окупираните територии и против създаването на независима палестинска държава, поради което е в конфликт с Нетаняху, премиер и председател на неговата партия Ликуд, и надали ще бъде възприет позитивно от палестинците и международната общност. Той казва, че предпочита палестинците да станат граждани на Израел, а не да делят териториите между река Йордан и Средиземно море. Ривлин е и решително против правенето на отстъпки на палестинския лидер Махмуд Абас - против е например срещу пускането на палестински затворници.



Новият израелски държавен глава е роден на 9 септември 1939 г. в Ерусалим в професорско семейство. По това време тези земи са под британски мандат. Следвал е право в Еврейския университет в родния си град.

Започва политическа кариера, след като е избран за общински съветник в Ерусалим през 1978 г. През 1988 г. губи изборите за кмет на града, но е избран за депутат в Кнесета. От 1988 до 1993 г. е лидер на партията Ликуд. От 1996 г. е депутат, като е преизбиран 4 пъти. Два пъти е бил председател на парламента. Той бе претендент за президентския пост и през 2007 г., но загуби от Шимон Перес.

Близките го наричат на галено Руви. Ривлин е женен и има 4 деца. Вегетарианец е.

Той ще положи клетва на 24 юли. Тогава ще сдаде и пълномощията си на депутат в Кнесета.

Източник: БТА