Бившият френски президент Жак Ширак ще бъде разследван по обвинения в корупция, съобщи ДПА.

Разследването ще обхване дейността на Ширак през 90-те години на миналия век, когато той бе кмет на Париж и лидер на голистката партия Сбор за републиката, която е предшественик на управляващата консервативна партия на президента Никола Саркози Съюз за народно движение.

Според следствието 77-годишният Ширак е създал в парижката община система за сключване на трудови договори за фиктивни работни места в замяна на услуги. Твърди се, че по тази схема приятели и съпартийци на Ширак от вече несъществуващата Сбор за републиката получавали заплати за дейност, която всъщност не са извършвали, и парите били отклонявани към партийната каса.

Ако случаят отиде в съда, Ширак, който бе президент на Франция от 1995 г. до 2007 г., е заплашен от максимална присъда 5 години затвор и 75 000 евро глоба, пише БТА. През декември 2004 г. бившият премиер от правителството на Ширак Ален Жупе бе осъден по същото дело на 14 месеца затвор. 



Ширак, който е една от най-видните политически фигури във Франция, е заплашен да стане първият бивш държавен глава изпратен на съд за корупция, което ще бъде позорен край на политическата му кариера. Той изрази надежда, че процесът бързо ще докаже невинността му, заявиха представители от офиса на бившия президент.