Германската федерална прокуратура, която отговаря за случаите на шпионаж, е започнала проучване на данните за подслушване на мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел, предаде Франс прес. Става дума за предварителна процедура, в рамките на която прокурорите ще съберат всички данни, с които разполагат останалите власти по случая.

След проучване на данните ще бъде взето решение дали да бъде открито официално разследване, отбелязва БТА.

Федералната прокуратура започна подобна проверка през лятото след публикациите за проследяване на електронните комуникации на немски граждани от американската Национална служба за сигурност. В момента се проучва дали данните, събрани по това досие, показват противоречие със законодателството за дейността на чуждите тайни служби на германска територия.

Междувременно Белият дом не пожела да каже дали САЩ са шпионирали комуникациите на германския канцлер Ангела Меркел в миналото, предаде Франс прес. Всред разразилата се дипломатическа криза с Берлин говорителят на Белия дом Джей Карни каза, че няма да коментира "конкретни обвинения, отправени" по този случай. Вчера той заяви, че "САЩ не следят и няма да следят комуникациите на канлерката" - формулировка, от която би могло да се подразбере, че подобни операции може да е имало в миналото.



Карни се придържаше към това изказване и днес. "Нямам какво повече да ви кажа по този въпрос", отбеляза той. Проучваме начина, по който събираме данни от разузнаването, за да се постигне равновесие между загрижеността за сигурността на нашите граждани и съюзници, и безпокойството на всички за защитеността на личния живот, каза Карни.

Вчера се появиха разкрития, че е възможно мобилният телефон на Меркел да е подслушван от американските разузнавателни служби. Меркел, която протестира в телефонен разговор пред американския президент Барак Обама, днес предупреди Вашингтон, че шпиониране между приятели е недопустимо. Темата се наложи и на срещата на Европейския съвет в Брюксел, на която Меркел и френският президент Франсоа Оланд заявиха, че са решени да потърсят сметка на САЩ.