Срещу капитана на лайнера „Коста Конкордия” Франческо Скетино са повдигнати нови обвинения, предаде ИТАР-ТАСС.

При първото заседание по делото за корабокрушението от 13 януари, което се проведе в италианския град  Гросето, към обвиненията в непредпазливост, корабокрушение и бягство от кораба прокуратурата добави и обвинение в нанасяне на вреди на екологията в забранена зона.

В предварителните изслушвания участваха над 500 души - обвинители, адвокати, юристи, съдебни експерти. Поради внушителния брой на хората, заседанието се води в пригодения за целта театър в Гросето. Градът беше превзет от италиански и чуждестранни медии, а кварталът около театъра бе заграден от полиция, допълва БТА.

В залата не присъства капитанът на кораба Франческо Скетино, смятан за главен виновник за корабокрушението, отнело живота на 32-ма души. Човекът, когото печатът нарече „капитан страхливец”, е под домашен арест и според един от адвокатите му „се бои за сигурността си”.



На заседанието днес се очаква да бъде отворена официално черната кутия на морския съд с очакване записът в нея да хвърли допълнителна светлина върху случилото си, съобщиха световните информационни агенции. „Надяваме се съдържанието на черната кутия да даде нов тласък на разследването ни и евентуално да бъдат установени нови отговорности”, каза прокурорът Франческо Верузио, цитиран от ДПА.

Съдебни действия са предприети срещу общо девет служители на компания Коста Крочиере по обвинения в убийство по непредпазливост, корабокрушение и липса на комуникация с морските власти. Съдиите са одобрили над 4200 иска, подадени не само от пътници, но и от местните власти.

Компанията корабособственик Коста Крочиере предложи по 11 000 евро обезщетение на оцелелите, които не са пострадали физически. Много от тях обаче искат много по-сериозна компенсация. Компанията обвинява за случилото се капитана Скетино с аргумента, че е прекарал кораба по неразрешено трасе, при което близо 115 000-тонният съд се ударил в подводни скали.

В злополучната нощ на борда на „Конкордия” имало 4229 пътници, в това число 3200 туристи от над 60 националности и към 1000 души екипаж. Вследствие на крушението загинаха 32-ма души, като седем от тях се смятат за изчезнали.