Високото 25 метра и украсено с близо хиляда лампички съоръжение е струвало около 18 млн. рубли
Прекалено скъпа коледна елха в сибирския миньорски град Кемерово, в Русия, поне според местните жители, предизвика скандал в медиите и социалните мрежи, предаде Франс прес. Възмутените са заради прекомерно разточителство на публични средствата. Те разкритикуваха идеята, която според тях е ярък символ на процъфтяващата в страната корупция.

Високото 25 метра и украсено с близо хиляда лампички съоръжение във формата на коледна елха е струвало около 18 млн. рубли (255 000 евро) или три пъти по-скъпо от елхата, издигната в московския Кремъл, според телевизия ОРТ.

Светлините на коледната елха в Разград ще грейнат на 5 декември


Руски медии побързаха иронично да изкоментират "прекрасния живот", който явно води Кемерово - промишлен град с 550 000 жители, разположен в миньорския район Кузбас и който никога не е бил смятан за особено богат.

"Тук хората наистина не живеят. Те оцеляват. Да похарчиш 18 млн. рубли за една елха!", недоволства местният жител Роман Хабибулин в социалната мрежа ВКонтакте.


"Това е също толкова глупаво, както да си купиш последен модел айфон, а децата ти да няма какво да ядат", пише друг потребител Иван Лебедев.

Някои критици призоваха да се използва истинска елха и да се спестят пари за лечението на болни от рак деца или да се осигурят жилища за млади семейства.
БТА