Тленните останки на оцелялата в Холокоста Симон Вей, станала известна с борбата си за узаконяването на абортите във Франция, бяха положени днес тържествено в Пантеона в Париж, предадоха осведомителните агенции.
 
Роднини и приятели на починалата преди година на 89-годишна възраст Вей, както и високопоставени официални лице сред които президентът Еманюел Макрон и бившите президенти Никола Саркози и Франсоа Оланд присъстваха на церемонията.
 

Заедно с останките на Вей в Пантеона, където са погребвани велики французи, бе положен и ковчег с останките на нейния съпруг, починал през 2013 г. Войници от Републиканската гвардия пренесоха по син килим двата ковчега под звуците на "Одата на радостта" и "Песента на депортираните".
 

През март 1944 г., когато е 16-годишна, Вей е пратена в "Аушвиц". Оцелява, но в Холокоста губи своите родители и брат. През 1974 г. в качеството си на министър на образованието на Франция повежда кампания в парламента за легализиране на абортите.

 


Впоследствие приетият закон бива наречен "Законът Вей". През 1979 г. тя става първият избран председател на европейския парламент.
БТА