Френските сили на реда евакуираха голям мигрантски лагер край националния стадион Стад дьо Франс близо до Париж, където от август постепенно се бяха настанили около 2400 души, предаде Франс прес. В присъствието на многочислени полицейски сили операцията по евакуиране и преместване на мигрантите в 26 приемни центрове и спортни зали в района на Париж започна рано тази сутрин.

Франция ще ликвидира още един мигрантски лагер

Журналистка на АФП констатира, че мигрантите спокойно се качват в автобуси. Полицията заяви, че целта на операцията е законно пребиваващите да бъдат настанени в подходящи места, а незаконно пребиваващите нямат място в страната.

Лагерът "Джунглата" в Кале вече е напълно разрушен

Преди разпределянето им мигрантите ще бъдат тествани за COVID-19 и в случай на положителна проба ще бъдат незабавно изолирани.

В евакуирания лагер са живеели предимно сами мъже, главно от Афганистан, както и от Судан, Етиопия и Сомалия. Много от тях, главно кандидати за убежище, преди това са били в други подобни лагери в околностите на Париж, които се евакуират, но впоследствие отново се събират малко по-далеч в северните предградия на френската столица.


Източник: БТА