Спорадични престрелки избухнаха по йорданско-сирийската граница, което е признак за засилващото се напрежение между двете страни, предаде ДПА.

Служител в йорданските сили за сигурност съобщил, че престрелките избухнали след като сирийски войници открили огън по група от около 300 бежанци, които се опитвали да преминат на територията на Йордания. Под обстрел попаднали и йордански войници. При престрелката, станала близо до граничния йордански град Рамта, било убито сирийско момче, което заедно с родителите си бягали към Йордания. Ранени са и двама йордански войници.

В момента в Йордания има 140 000 сирийски бежанци, предаде Асошиейтед прес. Преди седмица Аман приведе частите си по границата със Сирия в бойна готовност.

От месец насам сирийската армия се опитва да блокира достъпа на бежанци до границата с Йордания, предава БТА. Според активисти на сирийската опозиция целта на армията е да не допусне близки на войници и офицери да избягат от Серия, тъй като в противен случай режимът се опасява от масово дезертьорство.



Кампанията на сирийската армия, при която няколко десетки бежанци бяха убити или тежко ранени по границата с Йордания, засега не дава осезаем резултат, тъй като броят на хората, които бягат от Сирия към съседното кралство, непрекъснато се увеличава.