Желанието на западните страни да победят Русия придоби много опасни форми, но всеки опит за осъществяването му ще означава край на света. Това заяви московският патриарх Кирил след литургия в Богоявленската катедрала в Елохово.

"Днес има големи заплахи за света, за нашата страна и за целия човешки род. Желанието да се победи Русия придоби много опасна форма. Молим Господ да даде мъдрост на безумците и да им помогне да разберат, че всяко желание да се унищожи Русия би означавало край на света", каза той.

Патриархът добави, че Русия разполага с мощни оръжия и е населена с много силни хора, които винаги са били мотивирани да побеждават. Според него днес "някои безумци" имат идеята, че в сегашните условия Русия може да бъде победена или преформатирана, т.е. на нейните жители да бъдат наложени някакви нови ценности, които "дори не могат да се нарекат ценности".

"Днес е толкова тревожно време, но ние вярваме, че Бог няма да изостави руската земя, че Русия ще има сили, ако се наложи, да защити своята земя и своя народ. Дай Боже да не се стига до такова изясняване на отношенията - Господ да помири всички, да ги успокои и да им помогне да работят заедно, за да направят света по-добър", добави патриархът. 
БГНЕС