Законодателното събрание на Ню Джърси одобри вчера закон за отменяне на смъртното наказание в щата, предаде АП.

С 44 срещу 36 гласа долната камара на щатския парламент реши да замени смъртното наказание с доживотен затвор без право на помилване. Сенатът на Ню Джърси одобри в понеделник същия законопроект.

След като губернаторът на щата Джон Корзин подпише законопроекта и той влезе в сила, Ню Джърси ще стане първият американски щат за последните 40 години, който е отменил крайната наказателна мярка.

След като през 1976 г. федералният Върховен съд възстанови смъртното наказание, в САЩ са изпълнени 1099 екзекуции, посочва АП. В щатите Айова и Западна Вирджиния смъртното наказание е отменено още през 1965 г. И в други щати като Колорадо, Монтана и Ню Мексико законодателите са започнали процедури по отменянето му, но те са в начална фаза. 

Последната екзекуция в САЩ бе на 25 септември т. г. в Тексас. В момента във всички щати са спрени изпълненията на смъртните присъди, докато Върховният съд не се произнесе по дело за това дали умъртвяването с инжекция не е в разрез с конституционната забрана за жестоки наказания.