Откриха тялото на Живко Жеков, спасители не се надяват да намерят оцелели
48400

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Откриха тялото на Живко Жеков, спасители не се надяват да намерят оцелели
  • Откриха тялото на Живко Жеков, спасители не се надяват да намерят оцелели

Тялото на българския инспектор Живко Жеков е намерено в Охотско море, само часове преди да бъде прекратена спасителната акция, съобщи руското издание Лайф Нюз. В джоба му е намерен български паспорт, с което е бил идентифициран.

Тялото на 50-годишния Жеков е намерено на 10 морски мили южно от мястото, където преди пет дни потъна руската нефтена платформа „Колская”, съобщи регионалното поделение на министерството на извънредните ситуации в Сахалинска област. Тялото е на борда на кораба „Атлас”, който помагаше на спасителните действия. Жеков бе родом от Варнeнско, женен, с две деца.

През цялата нощ ледоходът „Магадан”, спасителният съд „Атлас” и транспортният траулер „Каспийски” са работили на място в Охотско море, като акцията за спасяване е била близо до края си. Жеков е един от малкото чужденци на борда на „Колская”, когато е потънала платформата. Той е работел за германската компания „Нобъл Дентън”, която снабдява с технически услуги нефт-газовата индустрия.

Междувременно министерството на транспорта на Русия прекрати издирването на хора, изчезнали при потъването на петролната платформа "Колская" в Охотско море. Като причина за това решение се изтъква нулевият шанс някой да бъде намерен жив, лошите атмосферни условия и опасността за екипажите, участващи в спасителните операции.



По-рано БТА съобщи, че тази нощ са били извадени телата на петима загинали от потъналата петролна платформа „Колская”. Намерените тела са били качени на кораба „Атлас”, предаде ИТАР-ТАСС. С тях броят на жертвите става 16, уточниха от центъра.

Катастрофата с платформата "Колская" стана на 18 декември, докато тя бе теглена на буксир от западното крайбрежие на Камчатка към остров Сахалин. В открито море конвоят, който
включвал ледоразбивача "Магадан", платформата и буксирен кораб, попаднал на силна буря. Платформата се обърнала и за 20 минути потънала. В момента на трагедията на борда на "Колская" се намирали 67 души. Четиринадесет от тях бяха спасени, смъртта на 17 души е потвърдена, остава неизвестна съдбата на още 36 души.