Откриха тялото на Живко Жеков, приключи издирването на други оцелели
Откриха тялото на Живко Жеков, приключи издирването на други оцелели / снимка: Reuters, архив
Откриха тялото на Живко Жеков, спасители не се надяват да намерят оцелели
48400
Откриха тялото на Живко Жеков, спасители не се надяват да намерят оцелели
  • Откриха тялото на Живко Жеков, спасители не се надяват да намерят оцелели

Тялото на българския инспектор Живко Жеков е намерено в Охотско море, само часове преди да бъде прекратена спасителната акция, съобщи руското издание Лайф Нюз. В джоба му е намерен български паспорт, с което е бил идентифициран.

Тялото на 50-годишния Жеков е намерено на 10 морски мили южно от мястото, където преди пет дни потъна руската нефтена платформа „Колская”, съобщи регионалното поделение на министерството на извънредните ситуации в Сахалинска област. Тялото е на борда на кораба „Атлас”, който помагаше на спасителните действия. Жеков бе родом от Варнeнско, женен, с две деца.

През цялата нощ ледоходът „Магадан”, спасителният съд „Атлас” и транспортният траулер „Каспийски” са работили на място в Охотско море, като акцията за спасяване е била близо до края си. Жеков е един от малкото чужденци на борда на „Колская”, когато е потънала платформата. Той е работел за германската компания „Нобъл Дентън”, която снабдява с технически услуги нефт-газовата индустрия.

Междувременно министерството на транспорта на Русия прекрати издирването на хора, изчезнали при потъването на петролната платформа "Колская" в Охотско море. Като причина за това решение се изтъква нулевият шанс някой да бъде намерен жив, лошите атмосферни условия и опасността за екипажите, участващи в спасителните операции.

По-рано БТА съобщи, че тази нощ са били извадени телата на петима загинали от потъналата петролна платформа „Колская”. Намерените тела са били качени на кораба „Атлас”, предаде ИТАР-ТАСС. С тях броят на жертвите става 16, уточниха от центъра.

Катастрофата с платформата "Колская" стана на 18 декември, докато тя бе теглена на буксир от западното крайбрежие на Камчатка към остров Сахалин. В открито море конвоят, който
включвал ледоразбивача "Магадан", платформата и буксирен кораб, попаднал на силна буря. Платформата се обърнала и за 20 минути потънала. В момента на трагедията на борда на "Колская" се намирали 67 души. Четиринадесет от тях бяха спасени, смъртта на 17 души е потвърдена, остава неизвестна съдбата на още 36 души.