Чилийският архипелаг Хуан Фернандес в Тихия океан включва остров Робинзон Крузо и притежава уникална екосистема. За да гарантират оцеляването й, местните жители защитават околната среда от близо век, но искат да превключат на по-висока скорост.

Разположена на 700 км от чилийския бряг, тази територия донякъде дължи известността си на литературата - шотландският моряк Александър Селкърк прекарал сам 4 години там и вдъхновил Даниел Дефо (1660 - 1731) да напише прочутия си роман "Робинзон Крузо".

Двата главни острова, всеки от които с площ 50 кв.км, са Робинзон Крузо и Александър Селкърк. Част от архипелага е и остров Санта Клара. Единственото селище на архипелага - Сан Хуан Баутиста, е построено на остров Робинзон Крузо от швейцарския барон Алфредо Ван Род и е с 1000 жители.

През 1977 г. ЮНЕСКО обяви архипелага Хуан Фернандес за биосферен резерват, в който 65 процента от растителните видове са ендемични.


През последните няколко години нараства свързаното със защитата на местната околна среда безпокойство, защото дървета и цветя, които се срещат единствено на архипелага, са застрашени от инвазивни видове растения и от довеждането на домашни любимци, по-специално кучета и котки. Това все пак не е нещо ново. Жителите на Хуан Фернандес обаче доказват от 1935 г., че умеят да вземат мерки за защита на околната среда, след като спасиха от изчезване вида ракообразни Jesus frontalis.
БТА