Израелската полиция обвини министър-председателя Ехуд Олмерт във финансова измама и съобщи, че разследването срещу него е разширено, за да се установи дали е искал едновременно финансиране от няколко места за едни и същи разходи, предаде Ройтерс.

"Министър-председателят беше призован да даде обяснения по подозрения в сериозна измама и други правонарушения", се казва в общо изявление на полицията и Министерството на правосъдието, след като следователите разпитаха Олмерт за трети път.

Полицията разследва премиера по обвинения, е придобил неправомерно големи парични суми за финансиране на предизборната кампания от американския бизнесмен от еврейски произход Морис Талански. Олмерт отрича да е извършвал незаконни действия, но заяви, че ще подаде оставка, ако бъде подведен под отговорност.

Полицията го подозира, че по времето, когато е бил кмет на Ерусалим от 1993 до 2003 г., той е искал финансиране за едни и същи пътувания в чужбина едновременно от различни обществени организации, включително от държавата. 

Възможно е обвиненията да принудят Олмерт да подаде оставка, което би навредило на мирния процес между Израел и палестинците, посочва Ройтерс.