Около 5000 души, евакуирани от домовете си и подслонени в спортни зали, училищни физкултурни салони или временни лагери след катастрофалното земетресение в нощта на събота срещу неделя в Североизточна Италия, прекараха втора тревожна нощ близо до градовете Ферара и Модена, където ще пристигне на спешна визита и италианският премиер Марио Монти, предаде Франс прес.

Общо 34 труса с магнитуд над две бяха регистрирани приз нощта в интервала 22 ч. местно време - 7 ч. местно време. Само един от тези вторични трусове бе над трета степен по данни на италианския Институт по геофизика.

Вторичните трусове не са предизвикали срутване на сгради дори в рисковата зона на село Финале Емилия, където беше епицентърът на силното земетресение с магнитуд 6, което стана в неделя в 4 ч. сутринта местно време.

Много хора в района предпочетоха отново да прекарат нощта в колите си, паркирани на паркинги на супермаркети или на площадите, възможно най-далече от каквито и да е сгради, предава БТА. Импровизирани центрове за подслон бяха организирани в общински зали, физкултурни салони или игрища.



Времето в засегнатите от труса зони се подобрява и дъждът, който валеше вчера, тази нощ спря.

Междувременно италианският премиер беше освиркан по време на визитата си в градчето Сант'Агостино, най-тежко засегнато от катастрофалното земетресение от събота срещу неделя, предаде Франс прес. Марио Монти пристигна в пострадалата зона, за да изрази солидарността на правителството. Но в Сант'Агостино множеството го охули и освирка заради решението на кабинета са увеличи данъците и таксите. "Крадци, трябва да се срамувате, стойте си у дома", извика жителка на Сант'Агостино, където живеят 6000 души.

Градчето е разположено в сърцето на богатия индустриален и земеделски район, пострадал от катастрофалното земетресение.

Монти, който запази присъствие на духа, подчерта, че с визитата си иска да засвидетелства солидарността на правителството и на неговите структури към населението, което пострадаха тежко от земетресението.

По-късно в Рим ще има заседание на министерския съвет, на което в зоната, поразена от труса, ще бъде обявено извънредно положение, породено от природно бедствие. Това ще позволи да се ускорят административните процедури по възстановяването на зоната и оказване помощ на пострадалите.