НАТО ще даде първите си насоки в областта на отбранителната промишленост на срещата на върха във Вашингтон в сряда, като ще подтикне страните да увеличат производството на оръжие и да се върнат към по-строги единни стандарти на боеприпасите, за да могат снарядите да се използват на бойното поле, пише Reuters.

"Украйна показа, че стандартизацията ни е добра на хартия, но не толкова добра на терен", заяви служител на НАТО, говорейки при условие за анонимност, като имаше предвид боеприпаси като 155-милиметровите артилерийски снаряди, които са в недостиг в световен мащаб на фона на рязко нарасналото търсене, предизвикано от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г.

Докато НАТО налага стандарти за патроните, изстрелвани от малки оръжия като щурмови пушки, което позволява на съюзниците да използват взаимно боеприпаси, това не е толкова лесно за артилерийските снаряди.

Въпреки че съществува стандарт на НАТО за артилерийските боеприпаси, неговото прилагане е доброволно и липсата на придържане към него доведе до фрагментиране на пазара и затрудняване на потока от доставки.


Четиринадесет държави от НАТО са си запазили правото да се отклоняват от стандарта, което означава, че съществуват различни видове 155-милиметрови боеприпаси.
 
Различните снаряди все още могат да се използват във всички гаубици, но операторите трябва да въведат спецификацията на снарядите при зареждането им в оръжието или да рискуват да пропуснат целите си на 50 или 60 метра, според експерти по артилерия.

Спецификациите са записани в таблици, които операторите използват, но според официални лица компаниите понякога не предоставят всички необходими данни - нещо, което НАТО цели да промени. Освен това тя се стреми към по-общи стандарти, което би означавало по-опростени и по-кратки таблици.

"Един свят, в който има един стандартизиран кръг на НАТО, в който всеки съюзник произвежда едно и също нещо, би бил много по-прост за военните командири", заяви служител на НАТО.

"Защото тогава нямате абсолютно никакво съмнение, че всички използват един и същ патрон. Така че бихте могли да вземете боеприпаси от това сметище там и да ги преместите в тези гаубици и това би бил най-ефективният начин за действие."

Все пак НАТО може да се сблъска с противопоставяне от страна на производителите на боеприпаси, тъй като подобен ход би могъл да повиши конкуренцията и да намали цените.
 
С оглед на увеличаването на производството на оръжия, особено на "боеприпаси с решаващо значение", като артилерийски снаряди и ракети за противовъздушна отбрана, лидерите ще се споразумеят да докладват ежегодно на НАТО как възнамеряват да постигнат целите на Алианса в областта на отбраната и как се стремят да увеличат производството на оръжия, заяви служителят.

Западните държави се стремят да попълнят собствените си запаси, често пренебрегвани след края на Студената война, като същевременно снабдяват Украйна с отчаяно необходими оръжия.

Според служителя съюзниците от НАТО са увеличили производството на боеприпаси от 2022 г. насам - от приблизително няколко 100 000 артилерийски снаряда преди войната до около два милиона снаряда тази година и около три милиона снаряда, които се очакват през 2025 г.
 
 Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
 
Reuters