Броят на загиналите при земетресението в Хималаите надхвърли 100 души. Спасители продължават да се борят със свлачищата и проливните дъждове в търсене на оцелели, предаде ДПА.

Най-малко 68 души загинаха в североизточния индийски щат Сиким, епицентър на земетресението със сила 6,8 в неделя. 19 са загинали в други райони на Индия, деветима в Непал, седем в Тибетския автономен район и един в Бутан. Властите се опитват да установят контакт с девет отдалечени селища в северен Сиким, които са напълно отцепени от свлачища. Най-малко 300 души са настанени в болници в щата.

Войници прочистиха път до водноелектрическа централа, където бе потвърдена смъртта на 17 души в резултат на свлачища, предаде Асошиейтед прес. Компанията Тееста Урия Ко., която строи централата, съобщи, че 10 работници са загинали, след като колите им били засипани от големи камъни, паднали от близък хълм, предава БТА. Още седем са убити в друго свлачище. Не е известна съдбата на близо 40 работници.

С помощта на армията компанията е започнала да пренася 10 ранени в близки болници. Трусът не е повредил централата, която е почти завършена.



В Манган, на 60 км северно от Гангток, столицата на щата, са открити телата на 22 души сред развалините на срутили се къщи. Близо 60 туристи в известния планински курорт Лачунг бяха взети с военни хеликоптери днес и прехвърлени в близкия град Манган.

Хиляди хора в Гангток, уплашени, че вторичните трусове може да срутят домовете им, потърсиха подслон на територията на университет и спортен стадион.

Високопоставен служител в щата Сиким каза, че ще са необходими месеци, за да се разчистят и поправят пътищата и мостовете и да се възстановят къщите и повредените
канализационни и електропреносни мрежи. Най-малко 2000 къщи са напълно разрушени, а 100 000 - частично.