Мигрантският поток по балканския маршрут продължава да се засилва, въпреки че все още е зима. От началото на тази година 110 000 мигранти са влезли в Европа през Средиземно море, главно от Турция в Гърция.

Вишеградската четворка иска намаляване на мигрантския поток

В Гърция по данни на нейните власти около 4000 мигранти се намират в пристанищния град Пирея, като властите не им разрешават да поемат с автобуси към границата с Македония. В бежанския лагер Идомени до македонската граница има 2000 бежанци, които обаче не могат да влязат в Македония, след като тя затегна контрола по границата.

Други 3000 души се намират на 20 км от границата в очакване да им бъде разрешено да продължат към Македония. Само тази седмица 1200 мигранти, повече от тях от Афганистан, не бях допуснати на македонска територия.

Орбан: ЕС се провали с политиката към бежанците

Точния брой на имигрантите по северните граници на Сърбия не се знае, но този месец 1500 мигранти, главно от Мароко, Иран и Пакистан, се опитали да влязат безуспешно в Унгария. Само през уикенда те са били 500 души.



Хърватия реши да ограничи приема на мигранти до 2500 на ден. Словения пък предотврати нелегалното влизане на 200 бежанци този уикенд.

Източник: БГНЕС