Радикализирането на мюсюлманите в Босна започва да тревожи ръководителите на тази общност, която по начало е умерена. Неотдавна те се зарекоха да се борят с това зло и призоваха мюсюлманските страни да зачитат тяхната "европейска" идентичност.

Тревогата бе дадена след нападение с автоматично оръжие през ноември, когато двама босненски военнослужещи бяха убити край казарма в предградие на Сараево от ислямист, който малко след това се самоуби.

"Ислямска държава" планира клане на връх Нова година в Сараево

Неотдавна полицията арестува осем мъже, обвинени, че планират атентат в Сараево по време на празниците в края на годината. Те заплашваха да извършат нападение с експлозиви, при което да загинат стотина души, заяви представителят на прокуратурата Дубравко Кампара.

Мъжете се събирали в импровизирана джамия в изолирана къща. Прокуратурата разпространи снимка на мястото със закачено знаме на групировката "Ислямска държава". 



Не е известен броят на тези молитвени места - често управлявани от проповедници екстремисти - в тази балканска страна с население 3,8 души, 40% от които в мнозинството си са умерени мюсюлмани. Но тяхното съществуване, което е извън всякакъв контрол, сериозно безпокои водачите на официалната ислямска общност.

Ислямската общност не разполага с никакъв механизъм да се бори с това явление. Полицията трябва да следи тези групи, заяви за АФП Джевад Ходжич, професор в ислямския факултет в Сараево.

Внесени в Босна по време на войната между общностите (1992-1995) от джихадистите, дошли да дадат рамо на местните мюсюлмански сили, суровите интерпретации на исляма, преди всичко саудитският уахабизъм, продължават да намират привърженици в страната, където безработицата обхваща над 40% от населението.

"Трябва да призная, че ние не си дадохме навреме сметка за мащабите на опасността от разпространението на тази идеология", заяви в началото на декември босненският мюсюлмански лидер Бакир Изетбегович.

Главният босненски мюфтия Хюсеин Кавазович заяви от своя страна, че "ислямът трябва да се преподава (в Босна) по начина, по който нашите предци винаги са го правели тук", което според Ходжич е указание, което трябва да следват близо 1500-те имами в джамиите по цялата страна. "Насилието и терорът не са пътят, по който нашият народ трябва да поеме", подчерта Кавазович и настоя властите да използват сила срещу "престъпниците", които сеят терор.

Ясмин Ахич, местен експерт по въпросите на сигурността, настоява властите да вземат много на сериозно последното нападение срещу военните, както и това срещу полицейския участък в Зворник през април, при което един ислямист уби полицай с автоматично оръжие и рани двама други.

Атакувайки полицията и армията, те искаха да покажат, че това са терористични актове. Тяхното послание е ясно, каза Ахич, като подчерта, че официалната ислямска общност трябва да играе ключова роля в дерадикализирането.

От над 200 босненци, присъединилите към джихадистите в Сирия и в Ирак през 2012 и 2013 г., поне 26 са убити, но петдесетина според властите са се върнали в Босна.

Заминаванията значително намаляха, след като през 2014 г. Босна прие нов закон, предвиждащ до 20 години затвор за джихадистите и хората, които ги вербуват. Един от главните вербовчици имамът Хюсеин Боснич бе осъден през ноември на 7 години затвор.

Източник: БГНЕС