Москва смята, че дейността на Международния трибунал за бивша Югославия трябва да бъде прекратена след оправдателната присъда, издадена на босненеца Насер Орич, съобщи Газета.ру, цитирана от БГНЕС. Това заяви говорителят на Министерството на външното Андрей Нестеренко.

"Присъдата е поредното доказателство за липсата на безпристрастност в работата на трибунала, за предубеждение към едни обвиняеми и за снизходителност към други участници в конфликта в бивша Ютославия, за подмяна на правосъдието с изпълнение на политическа поръчка. Решението на трибунала само потвърждава необходимостта от незабавно изпълнение на приетата стратегия за прекратяване на неговата дейност", подчерта дипломатът.

На първа инстанция Насер Орич бе признат за виновен за военни престъпления заради това, че не се е опитал да предотврати насилието и убийствата, извършени срещу сръбското население, въпреки че е знаел за извършени преди това убийства. Той обаче не се призна за виновен и обжалва тази присъда и миналата седмица Апелативният отдел на трибунала го оправда.