Дионкунда Траоре положи клетва като нов президент на Мали, предаде Франс прес.

Траоре беше досега председател на парламента на африканската държава. Той поема поста временно, след като на 22 март в Мали беше извършен военен преврат, после досегашният президент Амаду Тумани Туре връчи оставката си, а хунтата се договори с Икономическата общност на страните от Западна Африка (ИОСЗА) да предаде властта на временния президент, който да е председателят на парламента.

Новият държавен глава на Мали е на 70 години. Той положи клетва на церемония в Международния конгресен център в Бамако. На церемонията присъства и лидерът на хунтата, извършила преврата, капитан Амаду Саного.

Президентът на Мали е математик по образование и политик по призвание. През годините е бил и синдикален лидер. Признава, че си е останал математик и синдикалист по душа.

Траоре е елегантен, с брадичка и очила. Казва, че се бори за ценностите на солидарността и справедливостта.



От 11 години Траоре е председател на коалицията Съюз за демокрация на Мали-Африканска партия за солидарност и справедливост, посочва БТА. Тази формация беше едно от първите движения, борили се срещу режима на Муса Траоре, свален от власт през 1991 г. след повече от 22 години еднолично управление и бунт, потушен със сила и потопен в кръв.

Новият президент на Мали е роден на 23 февруари 1942 г. в Кати, близо до Бамако. Женен е и е баща на седем деца. Полиглот е и говори френски, руски, английски и испански освен националните езици бамбара и сонинке.

Три години е учил във военна академия, като една година е бил парашутист.

Антуражът му го описва като предан и съобразителен човек, привързан към постигането на консенсус и близък до народа си.

Начело на парламента е от 2007 г.

След като завършва средно образование през 1961 г., Дионкунда Траоре продължава да учи математика в Москва, а после в Алжир, където получава няколко дипломи и работи като преподавател.

През 1977 г. защитава докторска дисертация в Ница, Франция.

При завръщането си в Мали през 1978 г. продължава да преподава, но става и синдикалист и няколко пъти е арестуван заради това.

От 1992 г. е няколко пъти министър - на труда, на отбраната и на външните работи.

През 1997 г. е избран за депутат. Десет години след това оглавява коалиция от партии, подкрепящи кандидатурата на Туре за президент. Последният беше преизбран и се готвеше да напусне властта тази пролет, но пучистите го свалиха.

По време на пуча в Мали Траоре не беше в родината си. Той се готвеше да се кандидатира за президентския пост на изборите, предвидени преди пуча за 29 април.

В събота Траоре се върна в Мали след западноафриканско посредничество, за да поеме временно управлението на държавата. Колко дълго ще продължи това временно управление засега не е ясно, отбелязва Франс прес.