Майк Хъкаби категорично заяви днес, че остава в надпреварата за кандидатурата на Републиканската партия за президентските избори през ноември, въпреки че изостава от съперника си Джон Майккейн, предаде Ройтерс.

"Дали ще се оттегля? Нека да се изясним още сега: Не, няма!", заяви той в реч пред консервативни привърженици на партията.

Сенаторът от Аризона Маккейн натрупа почти непреодолима преднина по брой на спечелените гласове на делегатите за конгреса на републиканците, който ще определи кандидатурата за президентския пост. Вторият по сила претендент Мит Ромни се отказа завчера, след като се представи зле на първичните избори в т.нар. "супервторник". За Хъкаби, който тогава победи в пет от 21 щата, ще бъде непосилно да наддделее над Маккейн, който спечели над 700 от 1081-ия делегати, необходими за републиканската номинация.

"Оставам в надпреварата, не само за да бъда "трън в окото". Републиканците в щатите, които тепърва ще организират предварителни избори, заслужават повече от коронация, те заслужават реален избор", заяви Хъкаби под аплодисментите на публиката. "Зная какво говорят експертите - че математиката е против мен. Хора, моята спeциалност не е математиката, а чудесата и аз продължавам за вярвам в тях", заяви бившият губернатор на Арканзас и баптистки проповедник.