Планинската цитадела на инките Мачу Пикчу в Перу ще бъде отворена за туристи в събота, след като беше постигнато споразумение за спиране на протестите на местните жители заради влаковите услуги, съобщи АФП.

Протестите бяха принудили забележителността да бъде затворена в понеделник, само шест седмици след като беше отворена отново след почти осеммесечно затваряне поради пандемията на коронавируса. Жителите на градовете Мачу Пикчу и Олантайтамбо настояват за по-ниски цени на билетите и по-чести влакове по маршрута между Куско и Мачу Пикчу. Влакът е единственото транспортно средство за туристите, но се използва и широко от местните жители.

Протестиращите окупираха коловозите, което предизвика сблъсъци с полицията и заплахи за окупиране на туристическия обект.

Властите в региона на Куско заявиха в петък, че "социалният ред е възстановен". Активистите заявиха, че не е договорена дългосрочна сделка, но че протестите и блокадите са спрени до следващата година.


Мачу Пикчу е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното наследство през 1983 г. Броят на посетителите е ограничен поради пандемията на COVID-19.
БГНЕС