Приемат се само спешни случаи
Цяла Турция скърби за жестоко убития турски кардиолог Екрем Каракая. Бруталното престъпление разтърси дълбоко турския народ на фона на засилващото се насилие спрямо лекарите в страната.

Десетки хиляди лекари и други медицински служители излязоха на протести още вчера. Големи демонстрации се състояха в много градове в страната, сред които Истанбул, Анкара, Коня. В столицата полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите медици, които се опитаха да стигнат до централата на местните здравни власти.

След нападението в Самоков: Сербезова иска ефективни присъди за агресията над медици

Днес лекарите отново протестират, като турските вестници тази сутрин публикуват снимки от болници и клиники в страната, на които пише: "Днес стачкуваме. Приемат се само спешни случаи".


В демонстрациите срещу насилието участват не само медици, а и много други хора. Стотици граждани вчера ръкопляскаха на медиците и тропаха с тенджери от терасите на апартаментите си.

Уважаваният и обичан д-р Екрем Каракая, работещ в болница в централния турски град Коня, бе застрелян в сряда от разгневен пациент, който след извършеното престъпление се самоуби. Според разследващите основният мотив на нападателя за стореното е фактът, че майка му е починала миналия месец, след като била оперирана от д-р Каракая.

Мъж отива на съд за нападение на лекар във Враца

Веднага след убийството на кардиолога всички лекари от болницата, както и много други служители, прекратиха работата си и излязоха на протест. Медиците скандираха "Не искаме да умираме". Междувременно Турският лекарски съюз обяви, че в четвъртък и в петък лекарите ще стачкуват във връзка с увеличаващите се прояви на насилие над тях. "Разгневени сме. Стачкуваме срещу насилието на 7 и 8 юли", написаха от лекарския съюз в Туитър.
 
БТА