Кюрдските милиции започнаха офанзива на три фронта в Северен Ирак срещу сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава" (ИД), предаде Франс прес, като се позова на техни командири.

Операциите са започнали преди изгрев слънце северно от контролирания от ислямистите Мосул, южно от Киркук и срещу град на границата със Сирия.

Международната коалиция, оглавявана от Съединените щати, нанесе рано тази сутрин въздушни удари в района на Кобане (Айн ал Араб) в момент, когато джихадистите са пред портите на сирийския кюрдски град на границата с Турция, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от АФП. ИД достигна вчера на 5 километра от Кобане. Центърът на града за първи път бе поразен от ракети.

Междувременно френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви, че тази година е нараснал броят на радикално настроените французи, които отиват да се бият на страната на екстремистите в Сирия и Ирак, което оправдава приетия този месец строг закон за борба с тероризма, предаде Асошиейтед прес.



Казньов заяви пред радио Ер Те Ел, че броят на радикалните французи в региона тази година е нараснал със 74 процента до около 1000 души. В това число влизат хората, които са отишли в региона, онези, които са се върнали, и 200 души, които искат да отидат там.

Министърът заяви, че властите следят французин, член на групировката "Ислямска държава", идентифициран миналата седмица от Държавния департамент на САЩ като един от 10-те "глобални терористи", срещу които са приети нови санкции.

Франция бе първата страна, която се присъедини към американските въздушни удари в Ирак срещу екстремистите от "Ислямска държава" и е увеличила следенето на френски граждани, за които се подозира, че искат да се бият на тяхна страна.

Източник: БТА