Китай заяви днес, че ще наложи визови ограничения на американски граждани във връзка с Хонконг, след като САЩ наложиха санкции на китайски служители, смятани за отговорни за подкопаване на свободите в специалния административен район, предаде Ройтерс.

Визовите ограничения бяха обявени от говорителя на китайското външно министерство Чжао Лицзян, който обаче не уточни кои американски граждани ще бъдат засегнати от тях.

Нов протест в Хонконг, полицията разпръсна активистите със сълзотворен газ (ВИДЕО)

"САЩ се опитват да възпрепятстват законодателството на Китай за защита на националната сигурност в специалния административен район Хонконг, като налагат т.нар. санкции, но това никога няма да успее", заяви той пред репортери.


"В отговор Китай реши да наложи визови ограничения на хора от САЩ с нечувано поведение по свързани с Хонконг въпроси", каза говорителят.

Бой на депутати в тайванския парламент след опозиционна окупация (СНИМКИ)

Висшият решаващ орган на китайския парламент обсъжда законопроект за националната сигурност за Хонконг. Продемократични активисти в района се страхуват, че законодателството може да бъде използвано, за да се премахне несъгласието и да се затегне контролът на Пекин.

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви миналата седмица, че новите визови ограничения, наложени от САЩ, се отнасят за "настоящи и бивши" служители на Китайската комунистическа партия, "за които се смята, че са отговорни или съучастници в подкопаване на високото ниво на автономия на Хонконг".
БТА