Лекарите в Гуанси-Чжуанския, автономен район на Китай, възстановиха сърцето на пациент един час, след като то бе спряло да бие, съобщиха местни медии.

61-годишният китаец е бил диагностициран с исхемична болест на сърцето. Няколко месеца по-късно съпругата му видяла, че той загубил съзнание вкъщи и извикала линейка. Пристигналите на място лекари установили, че мъжът е със сърдечен арест. На път за болницата се опитали да върнат китаеца към живота с дефибрилатор.

Слабият сърдечен ритъм на мъжа се възобновил, затова от болницата веднага решила да преместят пациентът в по-голямо лечебно заведение. Там той бил поставен на изкуствена белодробна вентилация. Бил е в кома, с ниско кръвно и не можел да диша сам. По-късно пациентът е преместен в реанимация, където прекарал още две седмици.

Сега китаецът все още е в медицинско заведение. Вече може да се храни и да общува с други хора.


Смята се, че в случай на инфаркт лекарите имат шест минути, за да се опитат да възстановят сърдечния ритъм. „Обикновено лекарите се опитват да приложат сърдечно-белодробна реанимация за половин час и спират, ако видят, че не работи“, каза местен лекар. Но в случая семейството на пациента настоявало медиците да продължат да опитват.



 
БГНЕС