Украинският президент Олександър Турчинов предложи амнистия на сепаратистите в градовете в източната част на страната, предаде Би Би Си. Властите няма да преследват проруските сепаратисти, ако те сложат оръжие и напуснат доброволно правителствените сгради, които са окупирали, обяви президентът. "Готов съм да издам за това президентски указ", добави той.

В същото време стана ясно, че властите готвят щурм срещу проруските активисти, окупирали сгради в Донецк и Луганск, ако няма резултат от преговорите, съобщава „24 часа". "Ако не се предадат, ще бъде дадена заповед да се стреля по тях", обяви зам.-шефът на президентската администрация Андрей Сенченко.

Външните министри на САЩ и Русия Джон Кери и Сергей Лавров обсъдиха 2 пъти за денонощие по телефона ситуацията в Източна Украйна, като се съгласиха, че проблемът трябва да се реши по мирен път.

Следващия четвъртък в Женева ще се проведат първите разговори за украинската криза с участието на Русия, САЩ, ЕС и Украйна, съобщи пред Ройтерс европейски дипломат. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пък предупреди Русия, че по-нататъшна руска интервенция в Украйна ще има сериозни икономически последици.