Как стигна спирането на "Белене" до Хилари Клинтън?
88238

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Как стигна спирането на "Белене" до Хилари Клинтън?

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Как стигна спирането на "Белене" до Хилари Клинтън?
  • Как стигна спирането на "Белене" до Хилари Клинтън?
  • Как стигна спирането на "Белене" до Хилари Клинтън?

"Уикилийкс" публикува писмо, в което уведомяват Хилари Клинтън за спирането на АЕЦ Белене. Сайтът пусна 1258 мейла на кандидат-президента от времето, когато е била американски държавен секретар.

В един от тях заместникът й Ричард Морнингстар пише, че е получил обаждане за спиране на проекта "Белене". Морнингстар казва, че информацията идва от тогавашния български външен министър в кабинета "Борисов" - Николай Младенов.

Бойко Борисов още жали за проекта "Белене"

Бившият държавен секретар на САЩ и настоящ кандидат за президент Хилари Клинтън получава писмото на 28 март 2012 г. на електронната си поща от своя заместник Ричард Морнингстар. Текстът е озаглавен "България спира ядрения проект "Белене", а вътре пише:

„Скъпа г-жо секретар,

В момента съм в Атина като част от посещение в Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви уведомя, че получих обаждане от българския външен министър Младенов преди известно време, който ме уведоми, че България току-що е обявила решението си да отмени ядрения проект „Белене" с Русия. Това беше важна тема на дискусиите при посещението Ви в София. Той каза, че Русия сътрудничи. България ще влезе във владение на един реактор, който е завършен, и ще го прехвърли в централата в Козлодуй. „Уестингхаус" разговарят с българите относно проект в Козлодуй, където да се използва руския реактор."



Борисов поиска ясна позиция на европейските институции за АЕЦ "Белене"

Мейлът е изпратен и до един от съветниците на държавния секретар Джейк Съливан, който пише: "Нелоша работа".

А от посещението си в София Клинтън ярко помни как Борисов се уплашил от прическата й:

"Когато като държавен секретар на САЩ пристигнах в София за срещи на високо ниво и влязох в стаята, той се беше втренчил в мен. Беше малко смущаващо, затова попитах има ли нещо. Той отговори: "Не, казаха ми, че когато косата ви е опъната назад, сте в лошо настроение". Отвърнах му: "Не, просто е лош ден за косата ми".

Министърът на външните работи в кабинета „Борисов 1" Николай Младенов коментира в личния си блог, че е предоставил същата информация и на посланиците на страните-членки на ЕС в София.

България осъдена да плати 550 млн. евро за спирането на АЕЦ „Белене"

Междувременно темата бе обсъдена и на блиц контрола в парламента.

"Има ли пряко отношение посещението на г-жа Клинтън в качеството й на държавен секретар на САЩ, обрата във вашата лична позиция и решението на правителството за спиране на този проект? Кой и къде реално формира българската политика в областта на икономиката, енергетиката и външната сигурност? Защо министър Младенов информира държавният секретар на САЩ?", попита депутатът от БСП Жельо Бойчев.

Според председателя на парламента Цецка Цачева обаче въпросът е недопустим, а отговорност от премиера не може да се търси за кабинети назад в историята, независимо, че и тогава той е бил премиер.

Преди 3 седмици пък България беше осъдена да заплати на Русия над 1 милиард лева за спирането на строежа на АЕЦ "Белене". Тогава стана ясно, че с парите ще купим поръчаното оборудване за площадката на ядрената централа преди прекратяването на строежа.