Бойко Борисов още жали за проекта Белене
Бойко Борисов още жали за проекта Белене / БГНЕС

Ако проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" беше оформен правилно, и инвеститорите нямаше да си тръгнат, и централата щеше да се строи. Това каза по време на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов.

"Бих бил много по-спокоен и по-правилно би било да вземем всички едно решение, което да устройва държавата за АЕЦ "Белене", заяви премиерът на въпрос на народен представител.

България осъдена да плати 550 млн. евро за спирането на АЕЦ "Белене"

Сега има нова хипотеза, България е осъдена да плати оборудването и трябва да се търси решение. Може да се разгледат варианти и в комисията по енергетика в парламента, каза Борисов и допълни, че всяко решение ще е достатъчно уязвимо, ако няма голяма подкрепа.

"През 2006 г. започна проектът и се надявах през 2009 г. да се строи, когато дойдохме на власт", посочи той. Борисов смята, че ако проектът за строеж на АЕЦ "Белене" е бил оформен по правилния начин, с необходимите документи, инвеститорът не би си тръгнал и обектът е щял да бъде построен.

Премиерът покани депутатите от "БСП лява България" да коментират в Комисията по енергетика вариантите за това какво да се прави с оборудването, което страната трябва да заплати на "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене".

Всичко по темата: Спирането на проекта "Белене"

"Проектът е нещо много дългосрочно, това са 60-70 години, а ако не се строи - това са живи пари, които трябва да се дават", коментира още премиерът. "Или трябва да се търси вариант с производителя, или да се продаде на трети страни или самият проект, или нещо друго, свързано с частен инвеститор", предположи той.

Източник: БТА, БГНЕС