Израел е способен да нанесе успешни удари срещу ядрени обекти в Иран, заявява бившият генерал от израелските военновъздушни сили Исаак Бен-Израел в интервю пред списание "Шпигел". "Можем да го направим и сега", казва Бен-Израел, който е депутат от партията на премиера Ехуд Олмерт. Бен-Израел, за когото се предполага, че е участвал в планирането на въздушното нападение над иракския ядрен реактор Озирак през 1981 г., признава, че би било по-трудно да се ударят разпръснатите ядрени обекти в Иран.

Според него единственият фактор, който възпира Израел да предприеме подобни нападения е възможността ядреният спор да се разреши с мирни средства. "Ще прибегнем до последното решение само, ако достигнем критичната точка", казва още Бен-Израел и допълва, че въпросът дали е достигната тази точка ще се реши на базата на информация от израелските разузнавателни служби.

Бен-Израел признава, че наскоро израелските военновъздушни сили са провели военно учение над Средиземно море, в което са симулирали нападение срещу Иран. "Това не е първото подобно учение и няма да е последното", казва още бившият генерал.