Бившият американски президент Джими Картър твърди, че Израел разполага със 150 ядрени оръжия. Това съобщава днес британският вестник "Таймс".

Моят съвет, е, че Съединените щати трябва да започнат сега разговори с Иран, за да го убедят да се откаже от ядрените си амбиции, заявил вчера Картър. Той дал ядрения арсенал на Израел, наред с този на петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, като пример, че за Ислямската република ще е почти невъзможно да разработи тайно много ядрени оръжия и ракети носители за тях.

"Таймс" определя коментара на Картър като удивителен, предвид факта, че Израел никога не е признавал, че има ядрено оръжие, и че Съединените щати не се отклоняват официално от тази теза. Бившият американски президент, който от края на мандата си е дълбоко въвлечен в израелско-палестинските отношения,

критикува остро еврейските селища на Западния бряг и отказа на Израел да разговаря с палестинското ислямистко движение Хамас, припомня изданието. В същото време Картър твърди, че сигурността на еврейската държава е негова първостепенна грижа.