Няколко хиляди демонстранти се събраха днес във Варшава, за да протестират срещу мигрантите, с лозунги като „Ислямът е смъртта на Европа!”, предаде АФП. Демонстрации от същия тип, със стотици участници, се състояха в Прага и Братислава. Демонстрации, но значително по-малобройни, бяха организирани по същото време в трите столици в подкрепа на приемането на бежанците.

Във Варшава около 5000 антимигрантски активисти (според кореспондентите на АФП на място, 10 000 според организаторите), се събраха в центъра на града. Те носеха полски национални знамена и скандираха под дъжда: „Днес бежанци, утре терористи!” и „Полша - свободна от исляма!” Повечето се представиха като католици, които са против прииждането на мюсюлмани. Акцията започна с молитва към Богородица.

Източноевропейците искат затваряне на границите. И са прави!

„Тук сме, за да може нашият глас да стигне до правителството и решението за приемане на мюсюлманите да бъде отменено”, заяви един от ораторите, качен на камион-платформа. Варшава на този етап е приела 2000 бежанци и отказва да се съгласи с квотите. Полицаи в снаряжение за борба с безредици следяха за реда по време на акцията, организирана от крайнодесни групировки като „Рух народови” (национално движение) и Национално-радикалния лагер (ОНР). Радикални десни демонстранти налетяха да бият тъмнокож пешеходец по време на демонстрацията, но охранителите на акцията се намесиха навреме, предаде Ройтерс.

Привържениците на приемането на мигранти, които се събраха близо до Варшавския университет, бяха около пет пъти по-малко. „Добре дошли, бежанци!” и „Да се питаме как да помогнем, а не трябва ли да помогнем”, бяха техните лозунги.



Полската полиция отказа да даде оценка за броя на участниците. В Братислава около 1500 души според АФП протестираха против приемането на мигранти по призив на антиислямско движение, водено от активиста на крайната десница Лукаш Копач, с одобрението на националистите от партията „Наша Словакия”. „Мултикултурализмът е утопия!” и „Не отваряйте границите!”, „Вие не се добре дошли, вървете си у дома!”, гласяха плакатите им.

Друга демонстрация с мото „Апел за хуманност”, събра симпатизанти на бежанците - около 500 на брой, в словашката столица.

ЕК: Кризата с бежанците не е временна и няма да приключи скоро

В чешката столица Прага също имаше две демонстрации, като тази на противниците на мигрантите беше видимо по-многобройна - с около 800 участници според полицията. „Вървете си у дома!” и „Защитете границите!”, скандираха те, докато ораторите призоваха правителството да подаде оставка и страната да напусне ЕС. Около 2000 привърженици на отварянето на границите за мигранти, събрали се в съседство, носеха плакати, пожелаващи „Добре дошли, бежанци!” и „Миграцията не е престъпление”.

Източник: БТА