Говорител на терористичната мрежа "Ислямска държава" похвали атаката, която бе извършена в концертна зала в Подмосковието на 22 март. В атентата загинаха над 140 души, предаде Ройтерс.

Говорителят направи това изявление в предварително записано послание, качено в канала на ИД в "Телеграм". В него той се представя като Абу Хусайфа ал Ансари и призовава привърженици на ИД за вземат под прицел "кръстоносците" навсякъде, специално в САЩ, Европа и Израел.

„Ислямска държава“ публикува видео от терористичната атака в Москва

"Призоваваме Бог да направи така, че да стигнете до Палестина, за да може да се борите там с евреите в една безкрайна регионална война", заявява още говорителят на привържениците на ИД.

На 22 март въоръжени мъже атакуваха зрителите преди концерт в "Крокус сити хол". Ранените при това нападение са над 300.


Властите в Русия задържаха 11 души, от които 4 са смятани за преки извършители. Осем от арестуваните бяха пратени в предварителния арест.

„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в концертна зала в Подмосковието

Преди ден руски следователи заявиха, че са открили доказателство, че стрелците в концертната зала са били свързани с "украински националисти". Това твърдение веднага бе отхвърлено от САЩ като необоснована пропаганда.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Големанска/БТА