Хелзинки, до голяма степен пощаден досега от пандемията от COVID-19, ще въведе нови много строги ограничителни мерки заради скок в случаите на зараза, съобщи днес кметът на града, цитиран от Франс прес.

Гимназиите, библиотеките и плувните басейни в Хелзинки ще бъдат затворени, а обществените събития - напълно забранени заради тревожната ситуация, заяви кметът Ян Вапаавуори на пресконференция.

Кметът каза, че датата, от която ще влязат в сила новите мерки, и други подробности ще бъдат оповестени в края на седмицата.

Вапаавуори посочи, че поредица от случаи на зараза в домове за стари хора и приюти за бездомници през последните дни са доказали необходимостта от по-строги мерки. Кметът изрази и съжаление, че "твърде много хора" са пренебрегвали здравните препоръки.


Досега общината препоръчваше само ограничаване на частните събирания на закрито и носенето на маски в определени ситуации.
Всички ограничения върху ресторантите и баровете и тези, свързани със свободата на придвижване ще бъдат определяни от централното правителство.


Министър-председателката Сана Марин предупреди вчера, че може да бъде обявено ново извънредно положение, ако настоящите мерки не са ефективни. Това би позволило ново затваряне на района на Хелзинки, както беше март и април.

Юха Туоминен - ръководител на здравните власти в столичния регион, посочи, че е налице твърде сериозно увеличаване на случаите на зараза с COVID-19. През последната седмица са били потвърдени 1533 нови случаи, срещу 992 през предходната.

Степента на заразяване във Финландия продължава да е най-ниска в ЕС, с 69 нови случаи на 100 000 души, регистрирани през последните две седмици. В началото на ноември имаше около 40 случаи на 100 000 души.

В момента обаче този процент е значително по-висок в столицата и околния регион, със 155,8 нови случая на 100 000 души население. Към днешна дата броят на заразените в 5-милионна Финландия от началото на пандемията е 21 936, а починалите с коронавирус - 384 души.

Източник: БТА