Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова НАТО да увеличи морските патрули в Егейско море след заплахата на Турция да позволи на повече мигранти да влизат в Гърция, съобщи АФП.

„Поисках от генералния секретар на Алианса, от Алианса, от държавите-членки да засилят своето присъствие в Егейско море с още кораби“, заяви Мицотакис след разговори с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Пет деца загинаха след обръщане на лодка в Егейско море


„Искаме мисията да бъде разширена към южната част на Егейско море, така че да покрие изцяло морските граници на страната“, заяви Мицотакис и допълни, че ще повдигне въпроса на срещата на НАТО през декември.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган заплаши, че Анкара ще позволи на милиони бежанци да се отправят към Европа, ако Блокът продължи да критикува турската военна операция в Сирия.


Гърция ще следи за нелегални мигранти с дирижабъл

В момента НАТО има шест кораба, които патрулират в северната част на Егейско море и следят движението на идващите мигрантски лодки, след което предупреждават бреговата охрана на Турция и Гърция и европейската служба Фронтекс.

Йенс Столтенберг заяви, че вече е поискал от съюзниците да осигурят още кораби, но всеки допълнителен ангажимент изисква консенсус между държавите членки на НАТО.
БГНЕС