Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес страните членки на организацията да си сътрудничат повече в борбата с тероризма - бич, който по думите му "разделя общностите, изостря конфликтите и дестабилизира цели райони", предаде АФП.

При откриването на първата организирана от ООН световна конференция, посветена на този проблем, Гутериш подчерта, че главен приоритет е страните да работят заедно. "Трябва да подобрим международното сътрудничество и обмена на информация, за изградим нови партньорства, за да намерим практически решения", отбеляза той.

В двудневната конференция участват висши служители на десетки служби за борба с тероризма. В рамките на форума ще има срещи при закрити врата и заседания, отворени за представители на гражданското общество.

Вчера САЩ съобщиха, че ще бъдат представлявани на по-ниско равнище на конференцията и че съкращават с 2 млн. долара финансовите си ангажименти към създадената преди година Служба на ООН за борба с тероризма в знак на протест срещу това, че представители на гражданското общество няма да участват във всички заседания на конференцията.


Гутериш не коментира критиките. Той изтъкна, че "транснационалното естество на тероризма изисква многонационално сътрудничество". Освен върху тази цел, конференцията ще се фокусира по-скоро върху предотвратяването, отколкото върху справянето със последствията от атаките, а също върху спазването на човешките права по време на борбата с тероризма.
БТА