Грузия избира нови депутати в 150-местния си парламент. Партията „Единно национално движение” на президента Михаил Саакашвили се изправя срещу опозиционната коалиция „Грузинска мечта” на милиардера Бидзина Иванишвили.

Близо 3,6 милиона избиратели за призовани към урните, за да изберат нов парламент на бившата съветска република. Изборите ще се смятат за състояли се независимо от броя на участниците в гласуването, според избирателния кодекс, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Вотът може да бъде повлиян от скорошния скандал заради гавра със затворници в Тбилиси, предаде АФП. Неотдавна грузински телевизии излъчиха видеозапис, показващ изтезания в столичен затвор. Това предизвика демонстрации в Грузия и протести от страна на международната общност. Управляващата партия бе поставена в трудно положение дни преди изборите, посочва агенцията.

Кампаниите, водени от Саакашвили и Иванишвили, бяха определени от наблюдатели на ОССЕ в 4,5-милионна Грузия като сблъсък между две силни личности, несклонни на какъвто и да било компромис. Според аналитици, цитирани от АФП, враждебните предизборни действия на съперниците открояват крехкостта на демокрацията в Грузия. 



„Грузинска мечта” обвинява днешния държавен глава, че въвежда авторитарен режим в бившата съветска република. Саакашвили пък твърди, че основният му съперник, ако дойде на власт, ще сложи край на модернизацията и ще върне Грузия обратно в миналото й, към корупцията и хаоса. Бедността и безработицата в Грузия бяха основни теми в предизборните дебати, посочва БТА.

Междувременно лидерът на водещата грузинска опозиционна коалиция "Грузинска мечта" Бидзина Иванишвили смята деня за исторически. Идвайки заедно с жена си в избирателната секция, той заяви, че "мъдростта и големият опит на народа" са създали условията, при които грузинците за пръв път имат възможност да сменят властта чрез избори, предаде ИТАР-ТАСС. За разлика от съпругата си, Иванишвили не гласува на днешните парламентарни избори.

По думите му изборът не може да бъде наречен напълно демократичен, защото предизборната кампания е била съпроводена с много нарушения и насилие. Той обаче изрази надежда, че грузинският народ ще направи своя избор и Грузия ще получи това което "заслужава исторически".

Иванишвили обясни защо не използва правото си на глас, което има като гражданин на ЕС - на Франция. Той смята, че промените, внесени от властите в основния закон през май тази година, са "изопачили Конституцията" и той не иска да се възползва от "несправедливостта".

На 22 май грузинският парламент одобри поправка в основния закон, която позволява на хора, родени в Грузия, и които са граждани на държави от ЕС, да гласуват за парламент и президент. Поправката ще действа до 1 януари 2014 г. Иванишвили е роден в Грузия и постоянно живее там от 2002 г. Бил е гражданин на Русия, а от 2004 г. е грузински гражданин, но след това получава и френско гражданство. През октомври миналата година с указ на президента Михаил Саакашвили грузинското гражданство му бе отнето. Според грузинските закони получаването на ново гражданство води до лишаване от грузинско. Иванишвили не е подал молба за получаване отново на грузинско гражданство.

Резултатите от изборите в Грузия ще определят основата на бъдещите отношения на ЕС с Тбилиси. Това заяви Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън.

Говорителят добави, че очакванията са особено високи. Кочиянчич отбеляза, че изборите са наблюдавани от представители на ЕС. Тя съобщи, че първият предварителен доклад на наблюдателите се очаква. Едва след това ЕС ще оповести своята позиция за изборния процес и неговия резултат.

САЩ и ЕС призоваха за свободни и равнопоставени избори в Грузия - страна, хранеща амбиции да се присъедини към западни институции като НАТО в ущърб на Русия.

Високият интерес към изборите в Грузия се дължи на факта, че след тях правителството и премиерът ще се назначават не от президента, както досега, а от партията, получила най-много места в парламента, отбелязва ИТАР-ТАСС.