Преките въздушни връзки между Грузия и Русия, прекъснати в началото на октомври 2006 година, се възобновяват. Първият редовен полет Тбилиси – Москва – Тбилиси тази вечер ще бъде на грузинския въздушен превозвач Айрзена, а от 30 март руският Аерофлот ще лети от Москва – Тбилиси, съобщи ИТАР-ТАСС.

За днешния полет на Айрзена Тбилиси – Москва са продадени 95 процента от билетите, чиято цена е 175 евро и повече при по-високата класа, съобщиха представители на грузинската компания. Полетите на Айрзена ще бъдат с Боинг-737, който транспортира 115 души. Сред пътниците за първия полет след прекъсването на въздушните връзки между Москва и Тбилиси има бизнесмени, заинтересовани от развитието на сътрудничеството с руския партньори.

Русия прекрати въздушните връзки с Грузия през 2006 година и наложи допълнителни санкции, след като бившата кавказка съветска република задържа за кратко четирима руски офицери, обвинени в шпионаж. Москва определи тези действия като "провокационни". На 2 октомври офицерите бяха освободени с посредничеството на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа. Споразумението за възобновяване на въздушните връзки между двете страни бе постигнато през февруари тази година в Москва и бе обявено след срещата на президентите на Грузия и Русия.