Германия ще изпробва софтуер за лицево разпознаване това лято на една берлинска гара, за да може след това да го използва при антитерористични и криминални разследвания. Това обяви министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер, цитиран от АФП.
 
"Разбира се, ние вече имаме видеонаблюдение на гарите, но нямаме възможност да вкараме например снимка на издирван терорист в програма, която да задейства аларма, ако той се появи на гарата", посочи Де Мезиер пред електронното издание на в. "Тагесшпигел".
 
Министърът консерватор, който е близък на канцлера Ангела Меркел, планира да експериментира това лято такъв софтуер на малката берлинска гара "Зюдкройц" с доброволци.
 
Ако софтуерът се окаже наистина надежден, той ще може да се използва при тежки престъпления на други места, където има камери за видеонаблюдение, допълни германският вътрешен министър.

 
Според "Тагесшпигел" подобна мярка няма да срещне много правни пречки, защото действието й обхваща само заподозрени и тя не ограничава свободите на минувачите, които не са обект на разследване.
БТА