Френският държавен секретар за европейските въпроси Пиер Льолуш заяви, че е изненадан от румънските и българските коментари, които обвиняват Франция за депортирането на роми, и призова двете страни да поемат отговорност за своите граждани, предаде Франс прес.

"Бях малко изненадан след като прочетох някои коментари на румънски и български представители, които обвиняват Франция, че депортира ромите, докато всъщност ние прилагаме европейското право, предприемайки доброволни връщания, придружени с финансова помощ, която е за сметка на френския данъкоплатец", заяви Льолуш за френския в. "Фигаро".

"Това ще бъде любопитно тълкуване на текста на договорите на ЕС ако смятаме, че някои страни могат да предложат на ромските си граждани единствената перспектива да емигрират в най-богатите европейски страни, които "ипсо факто" трябва да ги интегрират", отбеляза Льолуш.

"Ние разчитаме на Румъния и България да поемат отговорност за собствените си граждани, тъй като преди свободата на движение в страните от Европейския съюз, всяка страна членка има задължение да осигури закрилата и интегрирането на собствените си граждани", каза френският държавен секретар за европейските въпроси.



"Очакваме от Европейската комисия да бъде достатъчно бдителна за прилагането на другите права на ромите - за образование, работа и здравеопазване, предвидени от договорите и настояваме една значителна част от европейските помощи (20 милиарда евро за Румъния от 2007 г. до 2013 г.) да бъдат предназначени директно за тях," изтъкна Льолуш по повод ограниченията на свободата на движение.

Бившият премиер на Франция Доминик дьо Вилпен се присъедини днес към критиците на политиката на репатриране на роми, наричайки я "възмутителна, неефикасна и опасна". Франс прес коментира, че Дьо Вилпен се очертава като радикален противник на президента Никола Саркози преди президентските избори през 2012 г.

И друг бивш премиер - Жан-Пиер Рафарен разкритикува в интервю по радиото депортирането на роми.