Великобритания обвини руския президент Владимир Путин, че действа като "тиранин" срещу Украйна, но заяви, че силите на Киев не биха могли да победят армията на Русия на бойното поле и само политическо решение може да спре кръвопролитието, предаде Ройтерс.

Разногласия между Европа и САЩ как да се действа с Путин

"Украинците не могат да победят руската армия, това не е практическа задача. Трябва да има политическо решение", заяви пред "Скай нюз" британският външен министър Филип Хамънд.

"Този човек (Путин) изпрати войски през международна граница и окупира територия на друга държава в 21-ви век, действайки като някакъв тиранин от средата на 20-и век". Цивилизованите страни не правят така", добави той.

Коментарите на Хамънд идват ден след като германският канцлер Ангела Меркел заяви, че изпращането на оръжие, за да се помогне на Украйна в борбата срещу сепаратистите, няма да реши кризата там. За това канцлерът понесе остри критики от американските политици.



Хамънд съобщи, че Великобритания не планира да въоръжава украинските сили и се съсредоточава върху дипломатическите усилия за решаване на кризата, но се обяви открито в подкрепа на продължаване на икономическите санкции на ЕС срещу Русия. Той същевременно уточни, че Лондон може да преразгледа позицията си по доставките на оръжие за Киев, ако ситуацията в региона рязко се изостри, предаде ТАСС.

Източник: БТА