Разногласия между Европа и САЩ как да се действа с Путин по проблема с кризата в Украйна
Разногласия между Европа и САЩ как да се действа с Путин по проблема с кризата в Украйна / снимка: Guliver/Getty Images

Канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди, че доставяне на оръжия на Украйна за борбата й срещу проруските сепаратисти няма да реши кризата в тази страна и бе разкритикувана от американски сенатор, според когото Берлин обръща гръб на съюзник в беда, предаде Ройтерс.

Разгорещените дискусии на годишната конференция по въпросите на сигурността в Мюнхен извади на показ крехкостта в трансатлантическия консенсус как да се действа по отношение на руския президент Владимир Путин по задълбочаващия се конфликт в Източна Украйна, в който са загинали над 5000 души, отбелязва Ройтерс.

Меркел призна днес в Мюнхен след вчерашната си визита в Москва, че не е сигурно дали представеният на Киев и Москва френско-германски мирен план ще постигне успех. Тя обаче категорично отхвърли идеята, че доставянето на оръжия на Киев, което се обмисля от президента на САЩ Барак Обама, ще помогне за решаване на конфликта.

„Разбирам дебата, но смятам, че повече оръжия няма да доведат до напредъка, от който се нуждае Украйна. Наистина се съмнявам в това. Проблемът е, че не мога да си представя ситуация, в която една по-добре екипирана украинска армия би убедила президента Путин, че той може да понесе военна загуба”, изтъкна Меркел.

След нея думата взе американският сенатор републиканец Линдзи Греъм. Той похвали Меркел за ангажираността й за решаване на кризата, но заяви, че е време тя да се пробуди и да види реалността на, по думите му, агресиите на Москва. „В крайна сметка ще кажа на европейските ни приятели, че нещата не работят. Можете да ходите в Москва и да разговаряте до посиняване”, каза Греъм.

Той обвини Меркел, че обръща гръб на демокрация в затруднение като отхвърля молбата на Киев за оръжия. „Точно това правите”, каза той.

Руският външен министър Сергей Лавров, който също участва в Мюнхенската конференция заяви, че има „добри основания за оптимизъм” преговорите между Меркел, Путин и френския президент Оланд да доведат до споразумение. Той същевременно обвини Европа и САЩ, че са подкрепили „държавен преврат” срещу проруския украински президент Виктор Янукович, който бе свален преди година, и че си затварят очите за действията на украинските националисти, които според него искат да извършат етническо прочистване в Източна Украйна.

Източник: БТА