Европейският съюз наложи санкции на шест руски компании и организации, участващи в строежа на Кримския мост, съединил Русия с полуострова, защото съоръжението улеснява незаконната му анексия от Москва, предаде Франс прес.

Путин подкара камион КАМАЗ по новооткрития Кримски мост (СНИМКИ/ВИДЕО)

С действията си тези компании са подкрепили затягането на руския контрол върху незаконно анексирания Крим, което на свой ред нарушава териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, обяснява в комюнике Европейският съвет.

Авоарите на тези компании в ЕС ще бъдат замразени и те няма да могат да получават никакво европейско финансиране, се уточнява в документа.

Внушително: Откриват най-дългия мост в Русия с половин година по-рано (ВИДЕО)

Имената на шестте засегнати компании и организации са посочени в официалното печатно издание на ЕС. Две от тях са под контрола на Аркадий Ротенберг, смятан за една от фигурите, които стоят зад дестабилизацията на Украйна, посочва Франс прес.


С новите си санкции ЕС "насърчава онези, които бяха наложили енергийна блокада на Крим, и преследва онези, които строят обекти от гражданската инфраструктура", заяви днес пред ТАСС говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Това според нея е "политика, насочена срещу жителите на Крим".

САЩ осъдиха строителството на Керченския мост, свързващ Русия с Крим

В черния списък на ЕС се споменават 155 лица, сред които мнозина приближени до президента Владимир Путин, и 44 руски предприятия и организации. Авоарите им в ЕС са замразени, не им се издават и визи за пътувания в общността.
БТА